Fernando Riscado Cordas (Den Haag, 1975) is een toonaangevende hedendaagse gitarist. Hij wordt met name gerespecteerd om zijn virtuositeit, toonvorming, pakkende interpretaties en daarnaast zijn uitgebreide kennis van het 19e eeuwse gitaarrepertoire. Cordas concerteerde als solist of in ensembleverband op meerdere Europese podia, o.a. in de landen van de Benelux, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Cordas maakte deel uit van het wereldvermaarde ‘Trio de Cologne’, met Laura Young en Zoran Dukic en is momenteel onderdeel verschillende ensembles, waaronder gitaarduo Elias/Cordas. Cordas werkte samen met verschillende gerespecteerde musici, zoals wijlen componist Luciano Berio en componist György Kurtág. Hij concerteerde met orkest onder de baton van dirigenten als Michel Tabachnik, Stefan Asbury, Eduardo Portal, Marcello Bufalini and Reinbert de Leeuw.

Cordas studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, alwaar hij in 2003 cum laude, en met twee onderscheidingen zijn Mastertitel behaalde. Zijn belangrijkste leermeesters waren Robby Faverey en Zoran Dukic. Tijdens zijn studie was Cordas actief op verschillende muziekfestivals en volgde masterclasses bij o.a. David Russel, Hubert Käppel, Carlo Marchione, Sergio Assad, Roland Dyens en David Starobin.

Naast zijn uitgebreide activiteiten als concertgitarist is Fernando Cordas een ervaren en gerespecteerd docent die zich toelegt op het begeleiden van jong talent in het bereiken van een muzikale carrière.

Wegens zijn brede muzikale verrichtingen kreeg Cordas een bijzondere beurs toegekend van het Prins Bernhard Cultuurfonds, om een concertgitaar te laten bouwen door een luthier naar keuze. De opdracht werd verstrekt aan instrumentenmaker Nicolaas van der Waals en resulteerde in een instrument waarin de meest hoogwaardige en zeldzame houtsoorten verwerkt zijn. De bouwstijl is gebaseerd op de instrumenten van Antonio de Torres en de voeger instrumenten van Hermann Hauser I, de favoriete luthier van Andrès Segovia.

In 2010 verving Fernando Cordas de wereldberoemde gitarist Pepe Romero in een uitvoering van Joaquin Rodrigo's Concierto de Aranjuez. Hierna kreeg Cordas de kans om met verschillende orkesten dit concerto uit te voeren, waaronder het Orchestre Philharmonique de Strasbourg en het Noord Nederlands Orkest. Met deze laatste werkte Cordas op 5 Mei 2012 mee aan een live uitzending van hetzelfde Concerto. De uitvoering was in het bijzijn van toenmalig Koningin Beatrix en de uitzending werd bekeken door anderhalf miljoen televisiekijkers.

Vanaf 2001 doet Fernando Cordas onafgebroken onderzoek naar de geschiedenis van de gitaar in de 19e eeuw. Zowel door archiefonderzoek te doen, als door arrangementen te maken van werken van grote 19e eeuwse componisten streeft Cordas ernaar om het solo en ensemble repertoire voor gitaar te vergroten en te revitaliseren. Zijn recente onderzoek naar een collectie Schubertliederen die de 19e eeuwse gitarist Caspar Joseph Mertz bewerkte voor gitaar, leidde tot een samenwerkingsverband met het Gemeentemuseum Den Haag en resulteerde in zijn laatste CD project: The Poetic Guitar. Deze dubbel CD en hardcover boek, is in Maart 2014 uitgekomen en is op deze website te bestellen. Sinds september 2014 is Cordas als docent werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.